top of page
Zoeken

Ook een moeilijke eter? Vind hier enkele tips.

  • Foto van schrijver: Lieselotte Bert
    Lieselotte Bert
  • 15 okt 2016
  • 2 minuten om te lezen

In veel gezinnen vormt etenstijd een leuk moment van de dag. Soms is er echter ook een strijd aan de tafel. Ouders hebben het gevoel dat ze de hele tijd moeten zeuren om hun kind op een goede manier te laten eten. Vaak gebruiken kinderen (niet) eten als machtsmiddel, maar soms kan er ook een medische reden schuilgaan achter eetproblemen.

Hieronder enkele tips die je kunnen helpen bij een moeilijk eter.

Geef een gekke naam aan iets wat ze niets lusten zoals spruitjes kan je bv. 'groene planeten' noemen. Die 'groene planeten' zullen ze een stuk lekkerder vinden.

Kondig etenstijd een tiental minuten op voorhand aan. Zo weet je kind dat hij of zij de activiteit moet afronden, zo moeten ze niet meteen stoppen met wat ze bezig zijn?

Je kan uw kind twee dagen in de week laten kiezen wat het wil eten. Zo kan het uitkijken naar die maaltijd omdat ze zelf hebben mogen kiezen en omdat ze het super lekker vinden. Zorg wel dat dit niet telkens frietjes zijn :).

Als uw kind weigert om te eten kan je een compromis maken, bv. drie hapjes proeven is genoeg. Hou je hier wel aan en zeg daarna niet 'kan je nog een hapje proeven'.

Laat uw kind zelf zijn portie opscheppen, zo hebben ze het gevoel dit zelf in de hand te hebben en krijgen ze geen bord voor hun neus met een te grote portie waar ze niet aan willen beginnen.

Geef gerust een complimentje als uw kind proeft.

Zorg voor een duidelijke routine voor en tijdens maaltijden, ook al is het vaak chaotisch net na school/werk. Structuur is ook hier belangrijk.

Ga samen aan tafel zitten en maak er een moment van om te vertellen over de dag. De focus hoeft niet de hele tijd op eten of een moeilijke eter te liggen.

Schotel kleine porties voor bij moeilijke eters. Grote porties werken ontmoedigend.

Stel grenzen bij opstandigheid of als er met eten wordt gegooid. Negeer of zet je kind eventueel eventjes apart. Probeer hierbij zelf rustig te blijven.

Geef geen tussendoortje of iets anders na weigering van een maaltijd, ook al wil je uw kind niet met een lege maag naar bed sturen. Op die manier leren ze dat wanneer ze hun maaltijd niet eten, ze toch iets anders krijgen.

Bij moeilijke eters leg je de focus best niet zozeer op 'het hele bord leeg eten'. Je kan wel verwachten dat je kind proeft of aan tafel blijft zitten.


 
 
 

Comments


Volg ons
  • Facebook Basic Square
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags

Kindercoach - Lieselotte Bert 

  • Facebook Social Icon
bottom of page